niedziela, 25 sierpnia 2013

Muffinki jogurtowe z malinami na Tarnowskie manewry Towarzystwa Michała Archanioła

Co prawda TMAnewry już za nami, ale jestem tak zmęczona przygotowaniami do nich, że brak mi sił na wysiłek intelektualny jakim jest napisanie postu traktującego o tychże manewrach, a zarazem będącego podsumowaniem akcji : "Najlepsze wiktuały w powiecie, czyli...kuchnia w klimacie międzywojnia". Bo jeśli ktoś pamięta, uczestnicy manewrów zajadali się potrawami, które zwyciężyły w akcji. A poza tym oparzyłam sobie palec w trakcie pieczenia muffinek i ciężko mi pisać ;)
Także, na osłodę wrzucam dziś kilka zdjęć zrobionych podczas kuchennego szaleństwa, tuż przed rozpoczęciem manewrów. Wszystko co tylko mogło piekło się, gotowało, miksowało, mieszało a przy okazji pięknie pachniało i jeszcze lepiej smakowało :)



Muffinki z malinami i jeżynami, tuż przed włożeniem do piekarnika 


Muffinki jogurtowe z malinami i jeżynami


Składniki: 25 dag owoców * 25 dag mąki * sól * 2 łyżeczki proszku * jajko * 10 dag brązowego cukru * cukier waniliowy * 250 ml maślanki lub jogurtu * 2 łyżki stopionego masła * łyżeczka otartej skórki z cytryny * cynamon


Sposób przygotowania: 

Jajko ubić z cukrem,cukrem waniliowym i jogurtem.Dodać
mąkę,utrzeć,wlać masło,dodać skórkę i owoce,wymieszać.Wypełnić foremki
do 2/3 wysokości, do każdej na środku dodać jeżynę, tak jak na zdjęciu, piec 15 min w 220 stopniach [z nawiewem mniej]




Prezent od Natalii, cudnie przysłużył się muffinkom,
 a i owsianka też była zadowolona...



Cóż, piekąc, nie mogę sobie odmówić prawa do spróbowania...

Tajny składnik dania głównego, serwowanego w sobotę :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz