Także, na osłodę wrzucam dziś kilka zdjęć zrobionych podczas kuchennego szaleństwa, tuż przed rozpoczęciem manewrów. Wszystko co tylko mogło piekło się, gotowało, miksowało, mieszało a przy okazji pięknie pachniało i jeszcze lepiej smakowało :)
Muffinki z malinami i jeżynami, tuż przed włożeniem do piekarnika |
Muffinki jogurtowe z malinami i jeżynami
Składniki: 25 dag owoców * 25 dag mąki * sól * 2 łyżeczki proszku * jajko * 10 dag brązowego cukru * cukier waniliowy * 250 ml maślanki lub jogurtu * 2 łyżki stopionego masła * łyżeczka otartej skórki z cytryny * cynamon
Sposób przygotowania:
Jajko ubić z cukrem,cukrem waniliowym i jogurtem.Dodać
mąkę,utrzeć,wlać masło,dodać skórkę i owoce,wymieszać.Wypełnić foremki
do 2/3 wysokości, do każdej na środku dodać jeżynę, tak jak na zdjęciu, piec 15 min w 220 stopniach [z nawiewem mniej]
mąkę,utrzeć,wlać masło,dodać skórkę i owoce,wymieszać.Wypełnić foremki
do 2/3 wysokości, do każdej na środku dodać jeżynę, tak jak na zdjęciu, piec 15 min w 220 stopniach [z nawiewem mniej]
|
Cóż, piekąc, nie mogę sobie odmówić prawa do spróbowania... |
Tajny składnik dania głównego, serwowanego w sobotę :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz