Na szczęście brak kreatywności spowodowany upałem, nie pozostawił w stanie niespełnienia obiadowego. W czasie poprzednich, mniej gorących dni, kiedy jeszcze temperatura moich myśli pozwalała na ich swobodny ruch, przetestowałam genialne danie obiadowe.
Spaghetti z pastą z cukinii.To kompozycja wyjątkowo minimalistyczna i szybka do przyrządzenia. A szybkość wykonania, to w czasie upałów wyjątkowy walor. Każda minuta gotowania więcej, to jedna minuta więcej przekręcania się przed zaśnięciem, w dodatkowo podgrzanym mieszkaniu. Dlatego każda jest tak cenna. Danie to przygotowuje się około 15 minut. Mniej się chyba nie da...
A smak was zaskoczy. Dodam, że bardzo pozytywnie :)
Lekkie spaghetti z pastą cukiniową
Skłądniki: * 2 średnie cukinie (około 40 g) * 4, 5 ząbków czosnku * oliwa do smażenia * sól * pieprz * bazylia * połowa opakowania pełnoziarnistego spaghetti * garść orzeszków pistacjowych
Sposób przyrządzania:
Cukinię pokroić na cienkie plasterki i eszklić na oliwie. Postawić w dużym garnku wodę na makaron. Jeśli ktoś lubi posolić ją ( ja osobiście się tego oduczyłam), wrzucić makaron do gotującej się wody i co jakiś czas mieszając gotwać 10 minut, przelać zimną wodą .Cukinię zostawić do przestygnięcia, w tym czasie obrać ząbki czosnku. Jeśli ktoś lubi wyraźny smak czosnku, niech doda ich trochę więcej. Czosnek i orzeszki dorzucić do cukinii, zbelenderować. Następnie doprawić solą, pieprzem i bazylią.
Przelany wodą makaron posypać pieprzem i wymieszać, aby się równo rozprowadził.
Pastę przełożyć do osobnego naczynia, makaron nałożyć na talerze, lub też do jednej dużej miski i podawać.
Smacznego i pamiętajcie, że zawsze miło mi poznać waszą opinię!
P.S.
Zapraszam również do mojej akcjihttp://sztukamieszkawkuchni.blogspot.com/2013/08/najlepsze-wiktuay-w-powiecie-czyli.html
JA JESTEM ZACHWYCONA!
OdpowiedzUsuńSAMYM BLOGIEM, PIĘKNYMI ZDJĘCIAMI, POMYSŁAMI...
JEŚLI UDA MI SIĘ ZROBIĆ ZAPROPONOWANE DANIE - DAM ZNAĆ.
PÓKI CO ZROBIŁAM WPIS NA DN - BY INNE KOBIETY RÓWNIEŻ MIAŁY OKAZJĘ ZACZĄĆ TWORZYĆ SZTUKĘ W KUCHNI;)
Dziękuję za wpis, bardzo się cieszę, że Ci się podoba to co tworzę :) No i czekam na relację z wykonania dania :)
OdpowiedzUsuńco dokladnie znaczy zbelenderować? moja dziewczyna dzis wraca z projektu, i chcialem cos fajnego na powitanie zrobic :).
OdpowiedzUsuńz gory przepraszam za ignorancje, jesli to potoczna wiedza:).
Nie ma problemu :) Zblenderować to po prostu zmiksować tak, by masa miała w miarę jednorodną konsystencję :) Jeśli nie masz blendera, możesz to zrobić np. w urządzeniu do robienia koktajli ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę smacznego!
O ja, ale ten twój mąż ma z tobą dobrze ;) Masz tak orginalne przepisy, że mam ochotę spórbować, bo ja tylko ciągle wcinam studencki ryż z kurczakiem i warzywami :)
OdpowiedzUsuń